7/2/12

La nyàmera podria ser il·legal?

Aquest hivern tinc excedent de nyàmeres, una autèntica desmesura. No vaig calcular bé a l'hora de plantar-ne. Ara em dedico a repartir-les; de fet s'ha convertit en una obsessió. Cada setmana penso a qui li puc col·locar més nyàmeres... abans que arribi la primavera i despertin de sota terra, i creixin, i a l'hivern que vé encara tingui més nyàmeres que aquest!

Fa un parell de setmanes vaig aconseguir encolomar una bosseta d'aquests tubercles tant prolífics a una parella

d'amics, els dos advocats. I a part de donar-me les gràcies, i d'assegurar-me que els havien agradat molt, i que les havien cuinat de totes les maneres possibles (és un tubercle gastronòmicament molt versàtil) em van fer arribar, també, informació de tipus legal. Resulta que les nyàmeres estan incloses en el llistat d'espècies invasores, al costat del mosquit tigre i el cargol poma...

Feu cap al
Real Decret 1628/2011, del 14 de novembre, que regula el llistat i catàleg de les espècies exòtiques invasores. Busqueu a l'Annex 1 i trobareu el nom científic de la nyàmera Helianthus tuberosus, o el seu nom en castellà tupinamba, pataca.

Quines implicacions té que aquesta planta estigui inclosa en el llistat? Si mirem el capítol 4 del decret, on es parla d'estratègies per fer front a les espècies exòtiques invasores, ens remet a
l'article 61 de la Llei 42/2007, del 13 de desembre. I el punt 3 d'aquest article diu el següent:

La inclusió en el Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques Invasores comporta la prohibició genèrica de possessió, transport, tràfic, i comerç d'exemplars vius o morts, de les seves restes o propàguls, incloent el comerç exterior.

Tot sembla indicar, doncs, segons el que podem llegir en aquestes fonts, que el cultiu de nyàmeres tindria incompatibilitats legals. Qui s'ho podia imaginar, oi?

3 comments:

Anònim ha dit...

Doncs ens les haurem d'anar posant dins de l'estómac que allà no vulneren cap llei ;-)

Anònim ha dit...

Una altra mostra de que els nostres governants i legislador, estan totalment desvinculats de la realitat, ja que es tracta d'una espècie que fa dècades que es cultivava i es cultiva a tota Espanya...

Francisco MG ha dit...

Doncs jo acabo d'assabentar-me del seu nom ara mateix, arran d'una recepta de TV3.
L'he vista molts cops. I m'ha creat immediatament l'interès d'aconseguir alguna arrel i plantar-lo prop de casa, per les flors i per arribar a tastar els seus tubercles.
No crec que la seva "perillositat invasora" sigui per tant.